Bojovník, který mění pravidla: Tadeáš „Mawar“ Růžička

23.09.2024
Bojovník, který mění pravidla: Tadeáš „Mawar“ Růžička

MMA se v Česku těší velké oblibě již několik let. Je to sport plný adrenalinu, vzrušení, napínavých chvil, bolesti i štěstí. I Česká republika do světa MMA vypustila nemálo úspěšných zápasníků, kteří zamávali světem MMA a vzbudili pýchu svého národa. Jedním takovým zápasníkem, o němž bude dnešní článek, je Tadeáš „Mawar“ Růžička. Jeho příběh, kterému nechybí odhodlání, kontroverze i neotřelý způsob a umění porušovat pravidla, se stal českým fenoménem.

Přečtěte si, co se skrývá za tvrdou ulitou vítěze Oktagonu Underground, jaké úspěchy ve své kariéře zaznamenal, poznejte jeho bojový styl a přístup k souboji, a nakonec i jeho význam pro českou MMA scénu.

Tadeáš Růžička: Kdo je Mawar?

Tadeáš Růžička, který se narodil v roce 1997 v Praze do chudých poměrů, si našel cestu k bojovým sportům již ve svých 6 letech. Kromě karate a boxu se věnoval zejména kickboxu, a to do svých 22 let. Rok poté se Tadeáš začíná soustředit na smíšené bojové umění, tzv. MMA.

Jeho bojová kariéra plná úspěchů začala v roce 2015 Mistrovstvím světa v thajském boxu. Tehdy se stal světovým šampionem a jeho účast na tomto turnaji utkvěla v paměti diváků i skrze jeho novou přezdívku, která vznikla spojením dvou slov „Mad Warrior“, tedy Šílený zápasník. Od té doby je jak v celém světě, tak i doma známý jako Tadeáš „Mawar“ Růžička.

Ačkoliv se jeho přezdívka stala cílem kontroverzních narážek, spojených buď s jeho etnickým původem nebo neblahou předělávkou přezdívky na Tadeáš Růžička cikán, tento bojový zápasník vždy dokázal přecházet dotěrné poznámky svých kritiků s nadhledem, a dokonce využít nenávist některých jako motivaci k výhrám.

Mawar v MMA

Jeho debut na scéně MMA můžeme nazvat takřka velkolepým. V roce 2020 totiž v turnaji Oktagon Underground dosahuje titulu krále v kategorii do 70 kg a zapisuje se tak na MMA scénu jako jeden z nejlepších bojovníků Česka a Slovenska.

V roce 2022 Tadeáš podepisuje smlouvu s nově vzniklou organizací RFA (Real Fight Arena). Zanedlouho zaznamenává jednu výhru za druhou, ať už nad Italem Andreaem Masciou během neuvěřitelných 28 vteřin technickým knockoutem nebo nad Polákem Denisem Makowskim. 

U tohoto zápasníka zaujme zejména jeho bojový styl, který je radost pozorovat. Tadeáš dokáže být agresivní a nekompromisní, svým protivníkům nezanechává možnost úniku. Dá se říct, že stejné myšlení zaujímá i co se týče jeho tréninků. Mawar totiž trénuje velice poctivě, tréninky jsou náročné a zahrnují většinou intenzivní tréninky síly, kondice i techniky, což může potvrdit i jeho současný trenér, Michal Vančura. Tráví hodiny zdokonalování své techniky a kombinuje několik bojových umění najednou.

Clash of the Stars výsledky

Clash of the Stars je česko-polská organizace, která pořádá MMA zápasy mezi známými osobnostmi a influencery. Tadeáš Růžička se jednoho takového turnaje, resp. pátého v pořadí, 10.6.2023 zúčastnil také. Ačkoliv byl postaven proti nezkušenému a neoblíbenému Tadeáši „GangstaBoy“ Veselému, zápas si vychutnal a svého protivníka pořádně potrápil. Nakonec nad ním po dvou minutách vyhrál, a to opět technickým knockoutem.

Dá se říct, že Tadeášovi účast v Clash of the Stars přinesla jak velkou slávu, tak ale i nesouhlasnou kritiku. Clash of the Stars totiž není turnajem, ve kterém běžně hrají profesionální zápasníci MMA. Naopak, pořadatelé na zápasy zvou známé lidi za cílem zvýšení sledovanosti a popularity. A proto je samotný turnaj Clash of the Stars opředen kontroverzí a svou účastí na něm se Tadeáš součástí těchto kontroverzí nejspíše stal také. Přinejmenším mu jeho účast a vítězství nad amatérským GangstaBoyem nepřidala na profesionální imidži.

RealFight Champion 2023

listopadu roku 2023 spojením dvou organizací, RFA (Real Fight Arena) a IAF (I am Fighter), vznikl první společný turnajový galavečer s názvem Special Title Night, a to ve znamení souboje o titul RFA. Turnaj se odehrál v UNYP Arena a těšil se vysoké návštěvnosti.

Tadeáš měl možnost se turnaje zúčastnit díky své spolupráci s Real Fight Arena, se kterou podepsal smlouvu a která byla spoluúčastníkem tohoto turnaje. Bojoval v kategorii lehká váha a byl postaven proti Slovákovi Jacobovi Mikulovi. Zápasníci bojovali podle pravidel thajského boxu, přičemž se Mawarovi podařilo zápas v druhém kole vyhrát, a to zasažením svého pověstného knockoutu.

Jeho vítězství mu přineslo titul Real Fight Champion 2023 a zapsalo se jako jedno z nejvýznamnějších úspěchů jeho krátké kariéry. Díky titulu se Růžička oficiálně zařadil mezi nejlepší MMA zápasníky Česka a Slovenska, a tak jeho bojová kariéra, která se už od svých úplných počátků nese v duchu překvapivých vítězství, teprve nabírá na obrátkách.

Styl boje a techniky Mawara

Jak již bylo řečeno, bojový styl Tadeáše Růžičky je unikátní a těžce napodobitelný. Vyznačuje se nepředvídatelným přepínáním mezi různými bojovými styly, precizní prací nohou, silnými údery a schopností využít drobné chyby soupeře ve vlastní prospěch. Byl formován dlouholetým tréninkem kombinace karate, boxu, thajského boxu a kickboxu. Možná i díky této různorodosti technik je Mawarův bojový styl tak zajímavý a téměř neporazitelný.

Mimo nespočet technik, které Růžička využívá na svých zápasech, se do jeho bojového stylu jistě prolíná i nejen jeho prudká, agresivní povaha, která stála za mnoha skandály spojenými s jeho postavou, ale i touha ukázat svým kritikům, že to „kluk z chudých poměrů“ dokáže a že může porazit i profíky, a co víc, nést několik titulů šampiona nebo mistra světa.

Význam Mawara pro českou MMA scénu

Úspěch Tadeáše Mawara Růžičky a vůbec celý jeho životní příběh, jakkoliv kontroverzní a strnitý, výrazně ovlivnil česko-slovenskou MMA komunitu. Nejenže se během krátkých let dokázal vypracovat na jednoho z nejlepších zápasníků v České republice, Tadeáš všem dokázal ukázat, že jakkoliv je naše minulost a náš původ nepříznivý a plný nástrah, vzepřít se osudu a dosáhnout svých snů dokáže opravdu každý, věnuje-li tomu dostatek úsilí, tvrdé práce a odhodlání.

Tadeáš Růžička je nyní inspirací pro nespočet mladých bojovníků, jejichž cílem je zápasit na světové profesionální úrovni. Stal se vzorem pro budoucí generaci zápasníků, a už jen díky tomu je jeho přínos pro český a slovenský svět MMA nezpochybnitelný.

Ačkoliv v současné době Tadeáš Růžička čelí obviněním z napadení a hrozí mu pobyt ve vězení, je téměř stoprocentní, že zde jeho kariéra nekončí. Přestože bude náročné po těchto skandálních událostech a hrozícímu vězení zase navázat kontakt s českými MMA organizacemi a vyhledat zkušeného trenéra, pod jehož křídly by Mawar postupoval dále ve své bojové kariéře, nebyl by to slavný Tadeáš Růžička, kdyby se těmito nástrahami nechal ovlivnit. Vždyť je to on, kdo si jde i přes nástrahy osudu vždy za svým, a to velice úspěšně.

Závěr

Tadeáš „Mawar“ Růžička se se svými 59 vítězstvími z celkem 68 zápasů stal jedním z nejvýraznějších bojovníků české MMA scény díky své odhodlanosti, odvaze, neústupnosti a neochotě podřídit se pravidlům a standardům. Jeho kariéra se nese v duchu nejen úspěchů na zápasech a turnajích, ale i skandály, které z něj udělaly kontroverzní postavu. Mawar se však nikdy nevzdal a dokázal, že i přes svůj náročný původ a těžkosti v osobním životě může dosáhnout naprostého vrcholu. 

Jeho osobitý a nepředvídatelný styl boje, který kombinuje technickou preciznost s agresivním přístupem, z něj udělal bojovníka, kterého se soupeři obávají. To mimo jiné dokazují i jeho tituly například mistra světa v thajském boxu z roku 2015 anebo jeho vítězství na RFA X IAF turnaji, kde získal titul RFA Champion v kategorii lehká váha.

Růžička se stal inspirací pro mladé bojovníky, kteří sní o úspěšné kariéře v MMA, a jeho úspěchy ukazují, že s dostatečným odhodláním a tvrdou pílí je možné překonat jakékoliv překážky. Ačkoliv v současnosti čelí obvinění z napadení a hrozí mu pobyt za mřížemi, jeho vliv na českou MMA scénu je nezpochybnitelný. Mawar je příkladem bojovníka, který mění pravidla a přepisuje historii – a právě to ho činí tak fascinujícím.

Doporučené odkazy a zdroje

Sledovat zápasy, kariérní úspěchy i neúspěchy, ale i skandály a osobní život Tadeáše Růžičky můžete na několika zdrojích na internetu.

  • Pro přehled o Mawarově životě hned z první ruky, můžete zápasníka sledovat na jeho instagramovém profilu, kde sdílí jak fotky ze zápasů, turnajů a tréninků ale i ze svého osobního života: 

https://www.instagram.com/tadyonee

  • A pro novinky z jeho bojové kariéry, nastávajících zápasů a účastí na turnajích můžete navštívit oficiální stránky MMA organizací, které tyto zápasy zaštitují a pořádají. Například:

https://rfa.live/cs/

https://oktagonmma.com/cs/

https://iamfighter.cz/

  • Zhlédnout si jeho celé zápasy ze záznamu pak máte možnost na streamovacím kanále YouTube. Například:

https://www.youtube.com/watch?v=Z_q12xyh5r0 – Záznam celého zápasu Tadeáše Mawara Růžičky se Slovákem Jacobem Mikulou (RFA X IFA 1)

https://www.youtube.com/watch?v=He8i97srWUM – Záznam celého zápasu s Polákem Denisem Makowskim (RFA 7)

Casino měsíce Říjen