Hazardní hry a česká populární kultura

09.09.2024
Hazardní hry a česká populární kultura

Hazardní hry jsou České republice dobře známé. Nejen že se pyšní jedněmi znejlepších a nejmodernějších kasin na světě, ale i doma na své půdě disponuje rozsáhlou škálou možností, ať už jde o sázkové kanceláře, loterie, online herní automaty nebo živé rulety. Pokud se například řekne Fortuna nebo Sazka, každý Čech bude vědět, o čem se mluví. Dokonce jedna zhazardních her sázkové kanceláře Sazky, loterie Sportka, má své kořeny už vpadesátých letech minulého století a vysílání jejího týdenního slosování běží ve večerním vysílání České televize, čímž se stává součástí každodenního života mnoha Čechů.

Proto nebude žádným překvapením, že se hazardní hry protkly i do české populární kultury. Ať už jde klasické večerní televizní seriály, hudbu nebo filmy, hazardní hry jsou velkou součástí těchto medií. Pojďme se tedy společně podívat, jakou roli hrají hazardní hry včeské populární kultuře a jaký to má vliv na vztah Čechů khazardním hrám.

Hazard v českém seriálu: Ordinace v Růžové zahradě

Ordinace vrůžové zahradě, která se na českých obrazovkách objevila poprvé už vroce 2005, patří mezi nejoblíbenější české seriály všech dob. Dá se však říct, že české diváky rozděluje na dva tábory. Jeden na tento seriál nedá dopustit, ten druhý by ocenil, kdyby telenovela už dávno zanikla.

VOrdinaci vrůžové zahradě už se vystřídaly desítky tisíc tváří a objevily stovky různých životních příběhů hlavních postav. Ať už šlo o zdraví, lásku, peníze nebo nemoce, „Růžovka“ vždy dokázala svým divákům nabídnout štědrou podívanou plnou zvratů i milých chvil.

Pokud bychom hovořili o zobrazení hazardu vtomto seriálu, určitě není na škodu zmínit příběh jedné zhlavních postav seriálu, Roberta Šamberu, doktora, který bojoval sproblémy shazardem, resp. spokerem. Dějová linie zachycuje dynamiku jeho méně oblíbené povahy, jeho problémy se zvládáním svého problému shazardem a jeho vztah sokolím.

Robert sice svou hru pokeru ze začátku zvládal, začal ale prohrávat a na své dluhy si půjčoval peníze od lichváře sneblahou pověstí, Ivana Rudovského. Rudovský byl známý svými „tajnými ilegálními kšefty“ a svým bezohledným až násilným přístupem klidem, kteří mu peníze nebyli schopní splácet. I Robert se u něj zadlužil sastronomickou částkou. Když mu Robert nebyl schopný peníze vrátit, začal být pronásledovaný vymahači, které za ním poslal Rudovský.

Příběh Roberta vseriálu končí tragicky. Peníze na svůj dluh se snaží získat vykradením pumpy, při svém útěku však utrpí vážnou autonehodu, kterou nepřežije.

Příběh Roberta vůbec nezobrazuje hazardní hry pozitivně. Spíše ukazuje, jak může hazard poničit vztah svašimi blízkými, uvést vás do nesplatitelných dluhů, a nakonec vám úplně zničit život. Ačkoliv je toto zobrazení poněkud extrémní, určitě by se každý jedinec měl zamyslet nad určením si vlastních limitů při hře hazardních her, ať už jde o poker nebo třeba herní automaty.

Kabát: Hudba a hazard

Představte kapelu Kabát a jejich vliv na českou hudební scénu.

Popište písně nebo texty, které se zabývají tématem hazardu.

Diskutujte o tom, jaký dopad má jejich hudba na vnímání hazardu v české společnosti.

Skupina Kabát patří mezi nejlegendárnější rockové skupiny české hudební scény. Své fanoušky se svými celkem 13 alby baví již od roku 1983 a na svém účte nese nespočet velkých hitů. Písničky jako třeba Pohoda, Malá dáma, Kdoví jestli nebo Burlaci jsou celonárodně oblíbené a hrají včeském rádiu, na festivalech, objevují se ve filmech a seriálech anebo vbarech.

Skupina Kabát se na každém svém koncertu těší průměrné návštěvnosti až 20000 lidí a patří mezi pilíře české hudby. Vyjímají se tvrdým rockem a neotřelými texty. Ve svých písničkách zpívají nejen tradičně o sexu, drogách a rock’n’rollu, ale i milostných vztazích, rodině, sociálních problémech a nerovnosti ve společnosti. Často také narazíme na téma hazardu, a to většinou vpodobě „karetních“ her. Zde jsou ukázky zrovnou dvou písniček:

  • Ďábel a syn

„povídá hochu vracím se z flámu hráli jsme karty se zdá partii pokra o budoucí vládu dík bohu vyhrál jsem já já měl z pekla štěstí anebo pár trumfů v rukávu podvod já vím chcete mě soudit tak dejte mě na kříž jsem váš ďábel a syn“

Vúryvku zpísničky „Ďábel a syn“ je zmíněna pokerová hra. Konkrétně se hovoří o hře o „budoucí vládu“, což může naznačovat to velké riziko, skterým do každé hry jdeme. Dále se zpívá „já měl zpekla štěstí anebo pár trumfů vrukávu“, což vypovídá o nahodilosti výher vhazardních hrách a o faktu, že je výhra vždy předmětem pouhého štěstí. „Pár trumfů vrukávu“ zase naznačuje, že když už se nechceme spoléhat na štěstí, jedinou jinou možností, jak vyhrát je podvádění.

  • Shořel náš dům

„v restauraci pod lipou se hraje mariáš jen vytáhnu prachy zařvou chlape ty jsi náš auto boty kalhoty mně nezůstalo nic“

Ve druhém úryvku, tentokrát zpísničky „Shořel náš dům“, je zmíněná karetní hra mariáš. Vpísničce se zpívá „vytáhnu prachy, zařvou, chlape ty jsi náš, auto boty kalhoty, mně nezůstalo nic“. Tento verš jednoznačně vypovídá o smutném faktu, že když si nedáme pozor, dokáže nás hazardní hra připravit o všechno, co máme, až nám kolikrát nezůstane nic.

Pelíšky a hazard

Pelíšky jsou kultovní český film, který bude navždy zapsán do české kinematografie jako jeden znejoblíbenějších filmů všech dob. Film, který umí snad každý Čech nazpaměť, je zasazen do období Pražského jara a věnuje se osudům několika rodin, jejichž životy jsou více či méně jistým způsobeny spojeny.

Hazard je vtomto filmu zobrazen prostřednictvím jedné zpostav, Jindřicha Krause, který je vášnivým hráčem pokeru a tráví spoustu svého času hraním karet skamarády. Zajímavé je, že vPelíškách poker (ani hazard) nejsou zobrazovány jako něco negativního, ale spíše jako forma zábavy a uvolnění. Takové poselství je tím pádem i předáváno divákům. Poker je hra, u které se uvolníte, u které zažijete vzrušení a u které se odreagujete. Poker je hra, u které zapomenete na své strasti a na strasti vpolitice.

Hazard ve filmu: Obsluhoval jsem anglického krále

Film Obsluhoval jsem anglického krále je jedním znejznámějších filmových děl českého režiséra Jiřího Menzela. Pojednává o zajímavém životě jednoho mladíka, Jiřím Dítěti. Ten ve filmu retrospektivně vzpomíná na své mládí, kdy se toužil stát milionářem a viděl hazardní hry jako klíč ke svému bohatství. Poté na svou práci hoteliéra vhotelu Tichota, kde hrával karty sněmeckými důstojníky. A pak na dobré časy po válce, kdy se začal živit jako cestář, zbohatnul a hazardní hry se staly součástí jeho každodenního života.

Jak je vidět, hazardní hry jsou ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále zobrazovány skrz naskrz. To značí o jejich důležitosti včeské společnosti. Opět je zde vidět touha jedince po bohatství a spokojeném životě a náhled na hazardní hry jako na vstupenku do onoho splněného snu. Ne vždy je hazard brán jako špatná věc, zejména tehdy, pokud člověku pomáhá zbohatnout a uspět.

Vliv hazardu na českou populární kulturu

Je více než zřejmé, že gambling a hazardní hry razantně ovlivnily nejen českou populární kulturu, ale zároveň i skrze ní postoj Čechů khazardu. Prvky hazardních her najdeme vtelevizních seriálech, ve filmech nebo i vpísních slavných zpěváků a hudebních skupin. Je to nevyčerpatelné téma, které hovoří o lidské chamtivosti, o jeho touze po bohatství a o jeho občasném rebelství. Uměleckým dílům přidává na akčnosti, pravdivosti a lidskosti.

Ačkoliv jsou včeské populární kultuře hazardní hry zobrazovány vnegativním světle, včetně upozornění na nebezpečí, která znich vyplývá, nejde říct, že by gambling díky své přítomnosti vmédiích a vtelevizi nenabyl na popularitě. Ba naopak. Hazardní hry zalité tajemnou dychtivostí po penězích, finanční svobodě a splněných snech láká nespočet Čechů. Rizika, která ssebou gambling přináší, jsou většinou přehlížena, a mysl jedince se většinou soustředí pouze na důsledky výher, nikoliv na důsledky proher.

Je dosti pravděpodobné, že se téma hazardu bude včeské populární kultuře objevovat i nadále, a to zejména vsouvislosti svývojem hazardních her, které už nikdy nebudou takové, jaké jsme je znali doposud.

Závěr

Vdnešních článku jsme si ukázali, jak moc silné postavení zaujímají hazardní hry v české populární kultuře. Gambling, který se stal součástí života mnoha Čechů, je ztvárněn vseriálech, filmech i písničkách. Příběhy, jako ten z "Ordinace v růžové zahradě", ukazují, jak může závislost na hazardu zničit lidské životy, zatímco hudba skupiny Kabát zobrazuje fascinaci hazardem a jeho riziky.

Já sama tento vztah vnímám jako odraz lidské touhy po rychlých penězích a finanční nezávislosti, ale i jako varování před negativními následky, které může hazard přinést. Je to téma, které si zaslouží hlubší společenskou diskusi – jaký vliv má hazard na naši společnost, jak bychom měli přistupovat k jeho zobrazování vkultuře a čím to je, že je hazard tolik vyhledávaný, i když jsou jeho rizika tak důvěrně známá?

Casino měsíce Říjen